helena-logo

GODA IDEER  -  tips och tankar om inredning, blomster, dukning, mat och mycket annat som jag tycker om...nästan som en blogg..

Vad skapar egentligen trivsel, lugn och harmoni i våra hem...
För min del är det ganska små medel som behövs - här är några enkla tips:


En bra färgsättning är grunden för en harmonisk inredning. Lika viktig är ljussättningen. Att också tänka igenom hur rummen ska användas, väderstreck, färgpåverkan utifrån, närliggande hus etc. Det finns många frågor att ta ställning till. Därför kan det ofta löna sig att ta hjälp av en expert för att få en bra färgskala att gå vidare med.


Omge dig med blomster och härliga dofter  - jag gillar  jord- och trädofter, som Sandalwood och såpade golv. 

Var sak på sin plats, rent och fräscht!
Lättare sagt än gjort, men bra att bära med med sig i tanken.

Den där fåtöljen med en hög kläder i sovrummet är inte rolig att vakna till.
Håll efter röran...Feng Shui är inte så dumt!

En egen plats, allra helst ett eget rum, men kanske inte alla förunnat... En liten oas i någon form är ändå viktig för återhämtning. Skön musik, en bekväm fåtölj, en bra läslampa och en trave böcker, mer behövs inte. 
Ja var och en njuter på sitt sätt!

Omtanke i vardagen.
Det tar inte mycket längre tid att skapa stämning vid middagsbordet än att bara slentrianmässigt duka fram några tallrikar. Barn mår säkert bra av att få lära sig ordning, reda och bordsskick - att få sitta ner med tända ljus tillsammans gör även den enklaste måltid mycket godare  och vardagen blir genast lite festligare.
Jag slår helt enkelt ett slag för Festligare Vardag!!! För gemenskap kring middagsbordet!

Jag ser hemmet som en "urmoder", som i bästa fall ger kraft, glädje, och vila. Utan prestige, utan att jämföra sig med andra, andras hem, vanor och materia.

 

Min brorsdotter Stina har nyligen köpt sin första bostad. Hon har valt färgen "Stifkey Blue" från Farrow&Ball på en vägg i sitt vardagsrum. Det var ett modigt val tycker jag och det blev så fint. I sovrummet har hon en romantisk blommig tapet med en säggavel i naturfärgat linne. I sin pyttelilla "walk in closet" har Stina gjort en hänganordning och skohylla av kopparrör. Den mörka, avlånga hallen målades vit och därpå målade hon breda ränder i en pärlemoskimrande grå färg, som gav rymd och ljus till hallen. Härligt att få skapa sin första lya med små, fantasifulla medel.  Lycka till Stina!! 

Små vaser med en enda blomma eller stora fång där det passar - och det passar alltid...överallt!! Lökväxter i olika te- och kaffekoppar är alltid dekorativt och introducerades av Martha Stewart för många år sedan.

De små inplastade buketterna från mataffären blandar jag upp med grönt från naturen och genast blir det en helt annan frodighet på bordet. Vintertid finns exempelvis grön lagerhägg, rhododendronblad och eucalyptus.

Tända ljus och doftljus är en lisa för själen, särskilt så här års...Jag tänder ljus så fort skymningen kommer och nu när det är mörkt och kallt ute är jag en riktig "hemmakatt".  Tack och lov har vi även en öppen spis...

Amaryllis hör julen till, men jag visar ändå fjolårets samling.  
Jag klippte av dem i olika höjd och stack ner dem i oasis, i  krukor och bägare och täckte med grön mossa. En fick stå i vatten och en fick samsas under mossan med en gammal orkidé.

Jag tyckter det blev en fint blickfång.
.

Kommer ni ihåg "snöbollen" från Kosta Boda, den hittar man ofta på loppis och de blir hur fina som helst i en stor samling. Börja samla...!!! Min vän Petra, Santa Ni, har samlat 12 st, visst blir det en härlig mängdeffekt.